RCH Kliniek (2014-2016)

rch-clinic-kliniek-rubya-hospital-ziekenhuis-tanzania-03

Omschrijving project

In de Reproductive Child Health Clinic (RCH Kliniek) vinden dagelijks de zorg voor zwangeren, controles na de bevalling, vaccinaties en zorg voor de kinderen onder de vijf jaar plaats. Ook wordt er voorlichting gegeven over goede voeding, hygiëne en malaria profylaxe.

Het bestaande gebouw verkeert in een deplorabele toestand. Door verzakking van de fundering zijn grote scheuren in de muren ontstaan.
Er is een slechte ventilatie en het is veel te klein geworden voor de dagelijkse toeloop van 250 vrouwen en kinderen. Daardoor kunnen de millenniumdoelen, reductie van maternale- en kindersterfte, niet gehaald worden.

Onze bouwadviseur stelt voor: renovatie en deels nieuwbouw. Hierdoor wordt het gebouw met 240 m2 uitgebreid.

UPDATE: september 2015

De RCH-Kliniek is praktisch klaar. Het is uiteindelijk volledige nieuwbouw geworden.
Het tekort in de begroting dat daardoor is ontstaan wordt gedeeltelijk gedragen door Rubya Hospital zelf en door geld uit het renovatieplan.

UPDATE: mei 2016

Op nog wat schilderwerk en verdere afwerking na is dit project nagenoeg gereed. De officiële opening moet nog plaatsvinden. Met dit nieuwe, grote multifunctionele gebouw is de moeder-en-kindzorg toekomstbestendig.

UPDATE: oktober 2016

Feestelijke opening RCH-Clinic en 60 jaar Rubya Hospital

Op 5 oktober 2016 is de RCH-Clinic feestelijk geopend en ingezegend door bisschop Methodius Kilaini van Bukoba. Verschillende regeringsofficials waren aanwezig, o.a. de district commisioner Mr. Ruyango en de district medical officer Dr. Modest.

Na het doorknippen van het lint bij de ingang begon die middag een bijeenkomst voor alle werkers van het ziekenhuis en alle studenten. Er bleek voldoende ruimte in het groots opgezette nieuwe gebouw. In de diverse speeches werd niet alleen aandacht geschonken aan de opening van de RCH-Clinic, maar werd ook stilgestaan bij het 60-jarig bestaan van Rubya Hospital. De Zusters van Breda werden met name genoemd en vaak klonk het ‘asante sana’, hartelijk dank.

Vanuit Nederland waren aanwezig: Michel Marijnen (directeur van de Zusters van Breda), Jacques Hulsbergen (bouwkundig ingenieur) en Fons Mathot (voorzitter van de Stichting Vrienden van Rubya). Het feest werd afgesloten met een maaltijd en meer dan voldoende drank.

Vermeld moet nog worden dat de nieuwe RCH-Clinic is opgedragen aan Zr. Annunciata, die jarenlang matron was in Rubya. Haar beeltenis en de tekst staan boven de deuren van het gebouw (zie foto).

1 gedachte op “RCH Kliniek (2014-2016)

  1. Pingback: Bezoek Rubya september/oktober 2016 | Stichting Vrienden van Rubya

Reacties zijn gesloten.