Stichting Vrienden van Rubya - slide 1 rubya ziekenhuis tanzania

Ziekenhuis

Rubya Ziekenhuis

kaart_TanzaniaIn 1956 is door Nederlandse zusters Franciscanessen uit Breda een ziekenhuis gesticht in de heuvels boven het Victoriameer. Dat was in Rubya, een dorp in een landelijk gebied met veel verspreide kleine dorpskernen en met weinig infrastructuur.

Rubya ligt ± 80 Km verwijderd van Bukoba, de regionale hoofdplaats van West-Lake-Region in Noordwest-Tanzania. De zusters namen bij de start een reeds aanwezige apotheek over van de lokale dorpsdokter.

Ontwikkelingen van het ziekenhuis

Het ziekenhuis ontwikkelde zich van een apotheek met 20 verlosbedden tot een volwaardige medische voorziening voor de bevolking. In 1963 startte een opleiding voor verpleegsters en vroedvrouwen. In datzelfde jaar arriveerde de eerste Nederlandse tropenarts, uitgezonden door Memisa.

Politiek veranderde er veel. In de periode 1961-1964 werd Tanzania onafhankelijk (als een van de weinige landen zonder stammenproblemen). Daarmee kwam in hoog tempo ruimte voor meer scholing en voor ‘Afrikanisering’. In de loop der jaren konden steeds meer taken worden overgedragen aan de Tanzaniaanse staf.

Designated District Hospital

In 1977 werd Rubya Hospital geïntegreerd in de Tanzaniaanze gezondheidszorg en kreeg het de status van Designated District Hospital (DDH) van het district Muleba. Als gevolg hiervan wordt een deel van het salaris van het personeel gefinancierd door de regering. Het aantal bedden is vastgesteld op 162.

Front Rubya HospitalRond 1990 dragen de Nederlandse zusters het management van het ziekenhuis over aan de Afrikaanse congregatie. Intussen voorziet het ziekenhuis 400.000 bewoners van medische zorg en vinden er jaarlijks ruim 4000 bevallingen plaats. Het aantal mensen op de polikliniek bedraagt 60.000 met in totaal 15.000 opnames per jaar.

In 2001 vertrokken de laatste Nederlandse artsen. Wel zijn er nog steeds Nederlanders aanwezig in de vorm van coassistenten vanuit Nijmegen. Jonge enthousiaste mensen, die 3 maanden stage in Rubya lopen, een zeer leerzame periode!

In 2006 vierde het ziekenhuis zijn gouden jubileum met een groot feest waarvoor het merendeel van het bestuur van de Stichting naar Rubya is afgereisd! De afgelopen jaren is het gebruikelijk dat bestuursleden diverse projecten van het ziekenhuis jaarlijks bezoeken. Zo is men in 2013 gestart met een groot onderhoudsplan van de gebouwen dat de komende 10 jaar zal duren.