Drinkwatervoorziening

vrienden-van-rubya-hospital-drinkwatervoorziening

Omschrijving project drinkwatervoorziening

In 2013 komt vanuit Rubya het alarmerende bericht dat de stalen watertank ernstige lekkage vertoont. Daardoor kan onvoldoende druk in de watertoren worden opgebouwd. En een ziekenhuis zonder drinkwatervoorziening is ondenkbaar.

De installatie dateert uit 1977 toen een nieuwe waterader via een 100 meter diep boorgat werd aangeboord. Hieruit wordt nog steeds voldoende water opgepompt, maar de watertoren moet herbouwd worden.

In het nieuwe plan voor een extra watertoren is gekozen voor een zelfde staalconstructie als de bestaande met daarbovenop nog eens 4 plastic watertanks van ieder 10.000 liter. Er wordt gewerkt aan een tweede boorgat met een pomp die zou moeten worden aangedreven door zonne-energie. Dit om niet afhankelijk te zijn van de lokale stroomvoorziening, die nogal eens uitvalt.

UPDATE: december 2019

De oude pomp in de bestaande borehole functioneert nog altijd naar behoren.
Een survey om de locatie van een tweede borehole te bepalen is inmiddels gedaan. Het geld wordt met steun van Wilde Ganzen beschikbaar gesteld.

UPDATE 2022

Borehole project van Rotary/Zonta met Wilde Ganzen
Sinds 2018 zijn Rotaryclub Oldebroek/Elburg en Zontaclub Zwolle bezig met een toevoeging aan de drinkwatervoorziening van Rubya Hospital.

De oude pomp is uit de beginjaren 70 maar doet het nog steeds; een back-up is gewenst zo langzamerhand. Geld is door beide clubs en andere donoren bijeengebracht, Wilde Ganzen voegt daar nog 50% aan toe.

Door allerlei redenen (o.a. Corona) is ondanks aanzienlijke vertraging vorig jaar een borehole van bijna 100 meter diep geboord en in maart 2022 is men begonnen met het inhangen van een electro pomp en plaatsen van zonnepanelen als energiebron.

Feestelijke opening van de nieuwe borehole op 31 oktober 2022

Feestelijke opening van de nieuwe borehole op 31 oktober 2022. Van links naar rechts: Accountant Charles, medewerker van de technische dienst Kaiza, administrator Zephyrin, dokter in charge Bugimbi, Erik de Vries en Fia Rijneke (oud-tropenartsen, zij hebben hier hard voor gestreden!) en Narciss van de technische dienst.

Nieuwe zonnepanelen met op de achtergrond de nieuwe borehole

Nieuwe zonnepanelen met op de achtergrond de nieuwe borehole.

Rubya Ziekenhuis afvalwaterzuivering borehole

Het nieuwe “borehole”