Palliatieve zorg en pijnbestrijding

palliatieve-zorg-rubya-hospital-ziekenhuis-tanzania

Omschrijving project

Mrs. Beatrice, een verpleegkundige uit Rubya, heeft dankzij de stichting in 2014 een jaar lang een speciale opleiding ‘palliative care’ (palliatieve zorg) in Kampala gevolgd aan het instituut Hospice Africa Uganda. Daarna volgde nog een training van 6 weken door Clavera Biro, assistant medical officer. Samen met anderen hebben zij een palliative care team gevormd dat actief is in het ziekenhuis en ook patiënten in de dorpen thuis bezoekt.

Opfriscursus Palliatieve Zorg

In de eerste week van februari 2016 hebben twee docenten uit Kampala, Berna Basemera en Rachael Dipio van Hospice Africa Uganda een cursus palliatieve zorg en pijnbestrijding gegeven aan de stafleden van het ziekenhuis. Zij werden hierin bijgestaan door de bestuursleden Fons Mathot en Lamiek Westerhof.

Eind september 2016 werd door dezelfde docenten uit Kampala samen met Fons Mathot een vierdaagse herhalingscursus gegeven. Hierbij ging het om de implementatie van de gemaakte plannen. Vooral gericht op problemen die men in de praktijk tegenkomt. Het blijkt dat essentiële pijnbestrijding nog steeds niet altijd mogelijk is door chronisch gebrek aan morfinedrank. Rubya heeft het plan opgevat om dit in eigen beheer te gaan produceren.

Verder werden er met het palliative team huisbezoeken afgelegd in de dorpen. Daarna volgde in de groep een bespreking. De foto helemaal bovenaan is van een patiënt die we in het dorp Ijumbi in een armzalige hut bezochten. Hij lijdt aan HIV/AIDS, tuberculose en heeft ook Kaposi sarcoom aan beide onderbenen.

UPDATE: december 2017

Het project loopt goed. Er is morfine in drinkvorm voorradig!

In de tweede week van januari 2018 gaan Fons Mathot en Lamiek Westerhof naar Rubya. Zij gaan een vervolgcursus Palliative Care geven.

UPDATE: december 2019

In de tweede week van januari 2018 is door Fons Mathot en Lamiek Westerhof een vervolgcursus Palliative care gegeven in het ziekenhuis. Met bescheiden middelen loopt het programma van het team met huisbezoeken en pijnbestrijding in 2019 door.

UPDATE: januari 2022

Vanwege de coronapandemie is het de laatste twee jaar niet mogelijk geweest een opfriscursus Palliatieve Zorg in Rubya te organiseren. Dankzij de grote inzet van het team kon het programma van zorg voor palliatieve patiënten zowel in het ziekenhuis als in de dorpen doorgang vinden.

Teamleider Beatrice Ndyamukama stuurt ons regelmatig een update over de behandelde patiënten. In het afgelopen jaar (2021) werden 159 nieuwe patiënten opgenomen in het programma en vonden 266 herhaalconsulten plaats. Voor het grootste deel zijn dit huisbezoeken in de omliggende dorpen. In totaal overleden 63 patiënten.

Een van de leidende figuren binnen het team, David Kansheba, behaalde in 2021 zijn bachelor diploma in Palliative Care in Hospice Africa Uganda Makerere University. Daarna volgde, wederom met steun van onze stichting, een stage in oncologie in Dar es Salaam. Tenslotte presenteerde hij een casus op de palliative care conferentie in Uganda. Op dit moment is hij als een van de docenten verbonden aan RHTI (Rubya Health Training Institute).

Rubya palliatieve zorg motorfietsen

Zegening van de motorfietsen van het Palliative Care programma door de bisschop. Deze motorfietsen maken het mogelijk om palliatieve patiënten thuis in de dorpen regelmatig te bezoeken.

UPDATE: augustus 2022

Het is verheugend om te melden dat zowel in maart als in juli dit jaar twee opfriscursussen Palliative Care in Rubya zijn gegeven aan het speciale team en de staf van het ziekenhuis.

UPDATE 2023:

In februari 2023 bezochten verpleegkundig docent palliatieve zorg van Hospice Oeganda, Bernadette Bashemera, samen met bestuurslid en huisarts Lamiek Westerhof het palliatief team in Rubya. Het was, zoals altijd, een intensieve en motiverende week met klinische lessen aan de medische staf en patiënt besprekingen met het team. Ernstig zieke patiënten werden bezocht. Het programma werd van A tot Z doorgesproken en het was goed te zien hoe zowel de financiële verslaglegging als de rapportages in orde waren.

Samen met teamleider Beatrice Ndyamukama en assistent-arts palliatieve zorg Dr. Clavera Biro werd de District Medical Officer (DMO) van Muleba district bezocht. De DMO ziet graag dat het palliatief team in Rubya andere gezondheidswerkers in het district gaat trainen. Het is de bedoeling dat het team samen met het district hier een voorstel voor gaat schrijven zodat er een districtsprogramma komt. Het is belangrijk en goed nieuws dat steeds meer patiënten palliatieve zorg kunnen ontvangen. Een prachtige opsteker voor het team en voor de stichting dat het programma zoveel erkenning krijgt.

Bespreking Rapportage Palliatieve Zorg

Een wetenschappelijke poster presentatie over het Palliatieve Team in Rubya werd tot onze vreugde geaccepteerd door het Europese Congres van Palliatieve Zorg dat in juni in Rotterdam plaats vond. De stichting maakte het mogelijk dat Bernadette Bashemera naar Nederland kon komen om haar poster toe te lichten.

De poster laat zien hoe belangrijk het is om een palliatief zorg project te begeleiden en te
superviseren. Enkele highlights van de poster:

  • Jaarlijks worden 300 nieuwe patiënten in de 14 dorpen rondom het ziekenhuis (ongeveer 60.000 inwoners) bezocht door de verpleegkundigen van het team.
  • Ongeveer 20% van deze patiënten heeft morfine nodig voor adequate pijnstilling.
  • Er zijn maar liefst 32 vrijwilligers in de dorpen, 21 (assistent) artsen uit 3 ziekenhuizen, 20 verpleegkundigen en vele studenten van de verpleeg- en medische opleidingsinstituten in Rubya getraind.
  • Totaal zijn er 6 supervisie bezoeken afgelegd door Bernadette en bestuursleden van de stichting met elke keer opfris cursussen.
  • Er zijn 4 stafleden van het team opgeleid in het hospice van Kampala, Oeganda (certificate, diploma- en degree opleidingen). Totale kosten € 20.000,-

De kosten van het programma bedragen € 35,- per patiënt.
U leest het goed; het kost slechts € 35,- om iemand een menswaardig sterfbed te geven.
Uw geld wordt echt goed besteed.

Lamiek Westerhof en Bernadette Bashemera bij de wetenschappelijke poster

 

Eén gedachte op “Palliatieve zorg en pijnbestrijding

  1. Pingback: Bezoek Rubya september/oktober 2016 | Stichting Vrienden van Rubya

Reacties zijn gesloten.