Palliatieve zorg en pijnbestrijding

palliatieve-zorg-rubya-hospital-ziekenhuis-tanzania

Omschrijving project

Mrs. Beatrice, een verpleegkundige uit Rubya, heeft dankzij de stichting in 2014 een jaar lang een speciale opleiding ‘palliative care’ in Kampala gevolgd aan het instituut Hospice Africa Uganda. Daarna volgde nog een training van 6 weken door Clavera Biro, assistant medical officer. Samen met anderen hebben zij een palliative care team gevormd dat actief is in het ziekenhuis en ook patiënten in de dorpen thuis bezoekt.

Cursus februari 2016

In de eerste week van februari 2016 hebben twee docenten uit Kampala, Berna Basemera en Rachael Dipio van Hospice Africa Uganda een cursus palliatieve zorg en pijnbestrijding gegeven aan de stafleden van het ziekenhuis. Zij werden hierin bijgestaan door de bestuursleden Fons Mathot en Lamiek Westerhof.

Eind september 2016 werd door dezelfde docenten uit Kampala samen met Fons Mathot een vierdaagse herhalingscursus gegeven. Hierbij ging het om de implementatie van de gemaakte plannen. Vooral gericht op problemen die men in de praktijk tegenkomt. Het blijkt dat essentiële pijnbestrijding nog steeds niet altijd mogelijk is door chronisch gebrek aan morfinedrank. Rubya heeft het plan opgevat om dit in eigen beheer te gaan produceren.

palliatieve-zorg-rubya-hospital-ziekenhuis-tanzania

Het team op huisbezoek bij een 29-jarige patiënt

Verder werden er met het palliative team huisbezoeken afgelegd in de dorpen. Daarna volgde in de groep een bespreking. De foto is van een patiënt die we in het dorp Ijumbi in een armzalige hut bezochten. Hij lijdt aan HIV/AIDS, tuberculose en heeft ook Kaposi sarcoom aan beide onderbenen.

UPDATE: december 2017

Het project loopt goed. Er is morfine in drinkvorm voorradig!

In de tweede week van januari 2018 gaan Fons Mathot en Lamiek Westerhof naar Rubya. Zij gaan een vervolgcursus Palliative Care geven.

UPDATE: december 2019

In de tweede week van januari 2018 is door Fons Mathot en Lamiek Westerhof een vervolgcursus Palliative care gegeven in het ziekenhuis. Met bescheiden middelen loopt het programma van het team met huisbezoeken en pijnbestrijding in 2019 door.

1 gedachte op “Palliatieve zorg en pijnbestrijding

  1. Pingback: Bezoek Rubya september/oktober 2016 | Stichting Vrienden van Rubya

Reacties zijn gesloten.