Medische apparatuur en instrumenten

ultrasound-rubya-hospital-ziekenhuis

Omschrijving project

Veel van het ziekenhuis instrumentarium is sterk verouderd of functioneert niet meer. Dit geldt met name voor de anesthesieapparatuur, analyseapparatuur voor chemie en haematologie in het laboratorium en de uitzuigapparaten. Daarnaast is er dringend behoefte aan een ultrasound (echo) apparaat.

Om het probleem van de apparatuur goed in kaart te brengen is aan de hoofddokter van Rubya gevraagd een prioriteitenlijst met een top 5 aan te leggen van wat het eerste nodig is.

UPDATE: oktober 2016

Via andere kanalen heeft Rubya een ultrasound (echo-apparaat) kunnen aanschaffen.

Hoogste prioriteit nu bleek een anesthesieapparaat voor de operatiekamer. Er werd tot nu toe met sterk verouderde apparatuur gewerkt. Na veel inspanning is het gelukt om in Arusha een modern anesthesieapparaat aan te schaffen. Kort na ons vertrek, eind oktober 2016, is dit gearriveerd in Rubya.

De foto hierbij is genomen door een van de co-assistenten. Deze zijn bezig met een actie voor een patiƫnt monitor.

We zijn er nog niet, want op de lijst staat nog andere apparatuur.

UPDATE: december 2019

Er is nog steeds erg veel behoefte aan een nieuw echoapparaat, nadat het oude tweedehands echoapparaat uit Nederland het heeft opgegeven. Inmiddels wordt wel de anesthesieapparatuur in de operatiekamer intensief gebruikt. In het laboratorium is een nieuwe haematologie-analyser door het ziekenhuis aangekocht en geplaatst. Er is dringend behoefte aan een chemie-analyser; ook is er al jarenlang behoefte aan instrumentarium voor culture and sensitivity (bacteriekweken en gevoeligheidsbepalingen).