ICT Project

ict project rubya ziekenhuis

Rubya heeft momenteel twee mensen in dienst voor internet en automatisering. Een lokaal netwerk binnen het ziekenhuis is opgezet en een internetverbinding is aangelegd.

Het medisch registratiesysteem dat gebruikt wordt heet Allsee van Maxcom Tanzania. Dit automatiseringssysteem wordt gefinancierd door de firma Van Gelder BV in Nederland. Laptops worden gratis ter beschikking gesteld.

De eerste fase (gefinancierd door Rotaryclub Oldebroek-Elburg) bestond uit het verbinden van het ICT-kantoor met afdelingen, polikliniek (Outpatient Department (OPD)) en apotheek. Dit leverde al direct besparingen op: men kon beter nagaan waar en hoeveel medicijnen werkelijk werden uitgegeven en gebruikt. Alle patiënten worden digitaal ingeschreven en de rekeningen worden geprint waardoor beter wordt betaald.

Als tweede fase is een internetverbinding aangelegd waardoor in het kantoor, bij de dokters en in de school voor de leerlingen, internet toegankelijk is. Bovendien is een internetcafé gebouwd en aangesloten op het netwerk. Een nieuwe, sterkere server is geplaatst waarvan dagelijkse back-ups worden gemaakt.

Gegevens van opgenomen patiënten, laboratoriumwaarden en resultaten van verder onderzoek zijn op deze wijze direct oproepbaar. Uiteindelijk kan dit automatiseringssysteem een goed inzicht geven in de ziektelast van het ziekenhuis en de epidemiologie in het verzorgingsgebied. Bovendien wordt het samenstellen van een jaarrapport een stuk eenvoudiger.

UPDATE: december 2017

Op de polikliniek loopt de automatisering goed, vooral met betrekking tot patiëntenregistratie, labformulieren en recepten.

Op de afdelingen zijn nog geen laptops, men is bang voor diefstal. Daar moet een oplossing voor zijn te vinden.