ICT Project

ict project rubya ziekenhuis

Rubya heeft 3 mensen in dienst voor internet en automatisering. Een lokaal netwerk binnen het ziekenhuis is opgezet en een internetverbinding is aangelegd.

Het medisch registratiesysteem dat gebruikt wordt heet GoT-HoMIS (Government of Tanzania Hospital Management Information System). Dit automatiseringssysteem wordt financieel ondersteund door de Nederlandse firma Van Gelder B.V. uit Elburg. Laptops, servers en andere apparatuur worden gratis ter beschikking gesteld.

De eerste fase (gefinancierd door Rotaryclub Oldebroek-Elburg) bestond uit het verbinden van het ICT-kantoor met afdelingen, polikliniek (Outpatient Department (OPD)) en apotheek. Dit leverde al direct besparingen op: men kon beter nagaan waar en hoeveel medicijnen werkelijk werden uitgegeven en gebruikt. Alle patiënten worden digitaal ingeschreven en de rekeningen worden geprint waardoor beter wordt betaald.
Alle afdelingen worden met de server verbonden en worden voorzien van desktops of laptops (voor visite lopen door de dokters).

Als tweede fase is een internetverbinding aangelegd waardoor in het kantoor, bij de dokters en in de school voor de leerlingen, internet toegankelijk is. Bovendien is een internetcafé gebouwd en aangesloten op het netwerk. Een nieuwe, sterkere server is geplaatst waarvan dagelijkse back-ups worden gemaakt.

Gegevens van opgenomen patiënten, laboratoriumwaarden en resultaten van verder onderzoek zijn op deze wijze direct oproepbaar. Uiteindelijk kan dit automatiseringssysteem een goed inzicht geven in de ziektelast van het ziekenhuis en de epidemiologie in het verzorgingsgebied. Bovendien wordt het samenstellen van een jaarrapport een stuk eenvoudiger.

UPDATE: december 2017

Op de polikliniek loopt de automatisering goed, vooral met betrekking tot patiëntenregistratie, labformulieren en recepten.

Op de afdelingen zijn nog geen laptops, men is bang voor diefstal. Daar moet een oplossing voor zijn te vinden.

UPDATE: december 2019

Inmiddels zijn veel afdelingen zoals ziekenafdelingen, operatiekamer, OPD, röntgen, laboratorium aangesloten op de server. Alle recepten naar de apotheek gaan digitaal, alle betalingen worden digitaal geregistreerd met voor elke patiënt een ontvangstbewijs. Ook de accounts van het ziekenhuis worden nu bijgehouden in dit systeem. Een digitale prikklok voor alle werkers is geïnstalleerd, een “biometric fingerprint machine”. Ook zijn er enkele security camera’s geplaatst.

Plannen voor 2020: iPads (of laptops) te gebruiken tijdens het visite lopen op de ziekenafdelingen, waarbij direct ook recepten naar de apotheek gaan. Ook dienen nog een aantal afdelingen te worden gedigitaliseerd zoals de maternity.