Drinkwatervoorziening

watertoren rubya hospital ziekenhuis tanzania

Omschrijving project

In 2013 komt vanuit Rubya het alarmerende bericht dat de stalen watertank ernstige lekkage vertoont. Daardoor kan onvoldoende druk in de watertoren worden opgebouwd. En een ziekenhuis zonder water is ondenkbaar.

De installatie dateert uit 1977 toen een nieuwe waterader via een 100 meter diep boorgat werd aangeboord. Hieruit wordt nog steeds voldoende water opgepompt, maar de watertoren moet herbouwd worden.

In het nieuwe plan voor een extra watertoren is gekozen voor een zelfde staalconstructie als de bestaande met daarbovenop nog eens 4 plastic watertanks van ieder 10.000 liter. Er wordt gewerkt aan een tweede boorgat met een pomp die zou moeten worden aangedreven door zonne-energie. Dit om niet afhankelijk te zijn van de lokale stroomvoorziening,die nogal eens uitvalt.

UPDATE: september 2014

De bouw van de nieuwe watertoren (naast de huidige) vordert goed.

De staalconstructie (met dak) lijkt al bijna klaar. De 4 plastic watertanks met ieder een capaciteit van 10.000 liter (zie foto) moeten nog worden geplaatst.

UPDATE: september 2015

De nieuwe watertoren was nog niet klaar of er ontstond in februari dit jaar een groot probleem met de drinkwatervoorziening. Het boorgat bleek dermate vervuild dat het oppompen van water niet meer lukte. Het duurde 2 weken om dit te herstellen.

Intussen is wel duidelijk geworden dat het ziekenhuis meer drinkwaterreserve moet hebben voor geval van nood. Daarom is besloten om op de stellage van de oude watertoren ook 4 plastic tonnen van 10.000 liter te plaatsen. De totale drinkwatervoorraad wordt daarmee verdubbeld tot 80.000 liter.

UPDATE: mei 2016

vrienden-van-rubya-hospital-drinkwatervoorzieningOm in de toekomst een tekort aan drinkwater te kunnen opvangen zijn op de oude watertoren ook 4 plastic tanks van elk 10.000 liter geplaatst.

Met een voorraad van in totaal 80.000 liter kan het ziekenhuis nu bij stagnatie van het boorgat nog twee weken vooruit.

UPDATE: oktober 2016

De bouw van de tweede watertorens is klaar. Er moet nu nog een onderzoek worden gedaan naar een nieuwe waterader voor het geval het huidige boorgat opdroogt.

In oktober 2016 was het project voor 95% gereed.

UPDATE: december 2019

De oude pomp in de bestaande borehole functioneert nog altijd naar behoren.
Een survey om de locatie van een tweede borehole te bepalen is inmiddels gedaan. Het geld wordt met steun van Wilde Ganzen beschikbaar gesteld.